Klänningar och dess historia i korthet

Klänningar har alltid varit ett mycket populärt plagg bland flickor och kvinnor i en eller annan form. Det finns dock undantag på 1700-1800-talet då en extrem användning av korsetter, krinoliner turnyr och annat som försvårar användandet av klänningar.

I dag har detta plagg mängder av olika utseenden och former och tillverkas i alla tänkbara material. Och det finns inte alls lika föreskrivna regler kring användandet av klänningar som förr i tiden.

Klänningen har funnits i en eller annan form genom alla tider och det är ett plagg som i allra högsta grad stenhårt har följt modet genom århundraden. Det är inte otänkbart att det kan ha varit den dräkt som alla mest ha böjt sig efter modets nycker i färg former och material.

Generellt sätt kan man säga att klänningen först på 1900-talets andra hälft blev ett lätt och behagligt plagg att bära. Innan dess, framför allt på 1800-talet och tidigare var klänningen (om man tillhörde de modemedvetna i högre stånd) ett besvärligt, varmt och mycket tungt plagg. Ofta var det gjort av flera meter tyg som skulle bölja och framhäva former hos kvinnorna. Inte nog med en tung klänning, man skulle också ha underkjolar, krinolin och en hårt åtsnörd korsett, som hämmade andningen och möjligheten att äta. Att bära klänning och vara vackert klädd på den tiden innebar mer pina än att vara fin.

Men som tur var har tiderna förändrats, på 1900-talet kom nya kläder, klänningen glömdes visserligen inte bort, men det strikta modet föll ur och man behövde inte hålla sig till alla “korrekta moderegler” längre. Det skapades klänningar som var korta, enkla, tunna, utan ärmar, med en ärm, med slitsar på en sida eller på båda sidor också vidare Och ett mer fritt användande av klänningen tog sin början.

Detta inlägg är publicerat i Kläder. Bokmärk permalink. Skriv en kommentar eller lämna en trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din epostadress delas eller publiceras aldrig Obligatoriska fält är markerade med *

*
*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

23,167 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>